За маркетинговия трик с жълтите колела из Бургас или как частник

...
За маркетинговия трик с жълтите колела из Бургас или как частник
Коментари Харесай

Няма лоша реклама, но има грозна

За маркетинговия трик с жълтите колела из Бургас или по какъв начин частник надхитри Общината

Жълтите рекламни велосипеди, които от нощес се озоваха заключени на редица места в Бургас, не нарушават усновените наредби на Общината и съставляват просто остроумен маркетингов трик. Но какъв брой пък да е остроумен и дали е единствено остроумен? 

Фирмата, която е частен снабдител на храна и всевъзможни артикули от първа нужда, ще бъде известена с публично писмо, че няма позволение за сходна рекламна активност, в което ще се изиска тя да подаде документи по надлежния ред, оповестиха от локалната администрация пред наш кореспондент.

„ В общинската разпоредба няма регламентирани условия за сходен вид реклама с колела. На местата, където те са сложени, няма избрана цена за реклама или възбрана за рекламна активност. Всички колела, които въобще сме виждали, имат собствен бранд по тях по този начин или другояче. Ще се огледат местата, където от GLOVO са сложили своите и в случай че се откри, че затрудняват придвижването или са в прорез с друга разпоредба във връзка с публичния ред, ще бъдат наложени наказания ”, разясниха пред Флагман от Община Бургас и прибавиха, че техните пълномощия стигат дотук към този миг.

Флагман.бг напомня, че  стремежът към различния маркетингов подход съвсем не е нов и понякога е много ефикасен, само че пък иноваторът безусловно постоянно залага на карта своята известност. От през вчерашния ден целият град приказва за жълтите колела, всеки който ги е видял в центъра, ги снима, а мненията в обществените мрежи валят и са в двете крайности. Едни утвърждават тактиката на компанията да прецака системата, само че други са безапелационни, че на следващия ден може и по дърветата да " цъфнат " нечии рекламни транспаранти под формата на задявка.

„ Няма неприятна реклама ” в тази ситуация се оказва повече от вярна максима, само че пък сигурно има грозна и нагла реклама и GLOVO го потвърдиха. Защото те са задоволително известна платформа за поръчки, с цел да прибягват до автентичност в кавички, представляваща елементарен отвод да си платят тротоарното право. Защо, да вземем за пример, търговците на мартеници ще си платят 1,80 лева на квадратен метър за 20 следващи дни, а GLOVO ще се създадат на забавни с пребоядисаните в сигнално жълто раздрънкани колела из целия град? 



Затова от Флагман.бг питаме – ще се откри ли мислещ общински консултант, който да внесе смяна в Наредбата час по-скоро и да ограничи тези различни способи на реклама, които заобикалят разпоредбите... с колело? Защото на следващия ден с изключение на да кажем дадените за образец от нас транспаранти под формата на пролетни цветчета под дърветата, може из града да разположат непотребни скейтбордове, тротинетки, въдици във фонтана пред рибарския магазин, летящи във въздуха чинии пред домашните използва с истински послания и каквото още Ви пристигна на мозъка, невлизащо в полето на общинските разпореждания.

Иначе в морския град през последните години е имало редица сходни арт прояви от други компании. Съвсем неотдавна на спирка до гарата в Бургас и на няколко други места се появиха дивани, които се трансфораха в топ атракцията на седмицата. Оказа се, несъмнено, че се касае за рекламна кампния на известна българска компания за мебели.



Припомняме още и хитрия ход на една маркетингова организация през 2010 година, когато по време на фестивала Spirit of Burgas в морския град бе видян Джони Деп. Само за няколко часа целият държавен уред, както и всички медии, се впуснаха в търсене на известния артист – къде е отседнал, по какъв начин е дошъл, за какво е тук... Самият кмет Димитър Николов се ангажира да се срещне със звездата, даже беше въоръжен за визитата с подаръци и Книгата на Бургас. Полиция и службите на летището търсеха по кое време тъкмо е кацнал Деп с частния си аероплан, а националните медии правеха директни включвания от фоайето и под балконите на петзвезден хотел в града, където се твърдеше, че е настанен артистът.



Всичко това бе поради няколко сякаш папарашки фотоси на Джони Деп на балкона на стая в хотела, където той позираше с шапка и слънчеви очила. Кадрите се завъртяха стремително в обществените мрежи и провокираха солидна блъсканица. Но дали сработи тази тактика? И помните ли значителното – какво популяризираше тази компания... тъй като аз не? По-скоро акцията на столична пиар организация се трансформира в българска скрита камера или " Сладко възмездие ", в което вземат участие медиите, локалната администрация и ловците на подписи, окупирали всички входове на петзвездния хотел, с цел да се срещнат със международната звезда Джони Деп.

Като върнем лентата обратно, истината, несъмнено, излезе няколко дни по-късно – организация наела студент трети курс от Нов български университет, който поразително наподобява на американската звезда, с цел да популяризира започващ интернет уебсайт за конкурс за летни фотоси. Кой беше този уебсайт и каква беше концепцията му, никой през днешния ден не помни. Но помним Джони Деп на балкона:
 Студентът по актьорско майсторство Георги Велизаров в ролята на Джони Деп в Бургас - театралничи пред " папараци " от балкона на стаята си
Макар противоречиви и нетрадиционни, тези способи за реклама ги има. Дали GLOVO ще бъдат глобени за велосипедите в Бургас, или не, няма значение. " Оригиналността " им под формата на безочливост обаче е реалност.

Флагман.бг не съумя да се свърже с публични представители на компанията, които да изразят своята позиция по случая. Телефоните им препращат към централа, а имейлите на GLOVO за контакт не са планувани за сходни проблеми и касаят главно потребителски запитвания и техническо обслужване. Предоставяме опция на компанията – при тяхно предпочитание, рабира се, да публикуваме и тяхната позиция – чакаме техния отговор – какво в действителност предизвика този необясним пърформънс в най-големия общински център в Югоизточна България, който възмути бургазлии и провокира съществени полемики по тематиката?

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР